KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2021 Zpráva z online zasedání konference ESU k problematice zdravotnictví, konané 20. dubna 2021
Zpět

Zpráva z online zasedání konference ESU k problematice zdravotnictví, konané 20. dubna 2021

Přidáno 26. 5. 2021
Ilustrační foto
Zdravotnická problematika doby pandemie v rámci EU učinila německé předsednictví velice obtížným obdobím. Zkušenosti z pandemie coronaviru a z toho plynoucí výzvy jsou a budou v budoucnosti důležitým úkolem, jak poznamenal v diskusi k hlavnímu tématu Herman Van Rompuy.
 
K dosavadnímu možnému hodnocení a prvním potřebným opatřením hovořil ve svém vystoupení mladší politik Siegfried Muresan, viceprezident EK zodpovědný za rozpočet. Úvodem pravil, že doufá, že jsme všichni zdrávi a vakcinováni.
Pandemie coronaviru ukázala na nedostatek v našich zdravotnických systémech. Lidé očekávají řešení od EU, ta i když má rámcové kompetence, jsou ty skutečné na národních úrovních. EK jednala v červenci 2020 a stanovila několik pilířů pomoci:
Přidělované peníze užívat kompetentně i pro výrobu a distribuci vakcín.
Udělat více i v sociálních kompetencích – peníze přednostně pro nejzranitelnější.
Peníze přidělovat veřejným institucím.
Komise rozhodla o společném nákupu a zásobě rezervních lůžek, zdravotních prostředků (ventilátory apod.).
Důležitým pilířem je digitalizace.
Nové vakcíny – pro příštích sedm let pořídit v hodnotě cca 5 bilionů eur.
Přebudovat systém nemocnic, ty velké stojí hodně peněz; levnější je mít specializované menší a trvale je modernizovat.
Řečník hodnotil, že mladá generace projevila solidaritu i velkou konkrétní pomocí. Z dalších připomínek plyne, že je nutná odpovědnost všech lidí při pandemiích a lockdownu. Též solidarita při rozdělování vakcín. Ukázal se ale národní egoismus.
Důležitou otázku hraje ovšem také i farmaceutický průmysl a odpovídající vazby, jak zdůraznila ve španělštině Carmen Quintanilla.
Paní Prezidentka ESU zdůraznila, že základem je solidarita všech lidí. Vyjádřila i přání, aby příště bylo více účastníků těchto video akcí ESU. Velkou odpovědností zůstává smrt tolika lidí na světě.
 
RNDr. Dagmar Koutská